Lipsa acuta de bani a dat peste cap planurile de extindere ale Universitatii „Al.I. Cuza”. Scoala Junior, care trebuia sa cuprinda inclusiv ciclul liceal, are de asteptat vremuri mai bune. Deocamdata sefii institutiei spun ca se multumesc sa poata asigura functionarea claselor I-IV unde e bataie mare pe locuri, mai ceva ca la admiterea la facultate.
80 de copii selectati Cu toate ca in Iasi sunt autorizate sa functioneze 7 scoli private, cea mai mare notorietate a capatat-o o unitate care poate fi considerata a avea regim mixt. Scoala Junior a Universitatii „Al.I. Cuza” este, ca principiu, o unitate de stat ce functioneaza in regim privat si percepe taxe similare scolilor particulare. Cu regim exclusivist, scoala se adreseaza in principal copiilor angajatilor de la Cuza. „Avem 80 de copii cu totul, dar nu sunt numai ai angajatilor, sunt anumite criterii de selectie. Cerere avem foarte mare, am putea oricand sa facem chiar trei sau patru clase”, explica Vasile Isan, rectorul UAIC. Plan grandios Infiintata in 2007, Scoala Junior este prima de acest gen care functioneaza in cadrul unei universitati, iar planurile initiale au fost grandioase. „S-a pornit de la ideea de a avea o unitate pentru copiii angajatilor, apoi proiectul ar fi urmat sa se extinda. Pe langa clasele I - IV trebuia sa apara ciclul gimnazial. Practic, trebuiau dublate clasele I - IV pentru a avea, ulterior, elevi si pentru V-VIII. Proiectul includea, apoi, un liceu de aplicatie. Nu sunt bani, au aparut alte prioritati, asa ca nu stiu cand va fi posibil, ca orizont de asteptare. In urmatorii ani e putin probabil”, spune Isan.
Scoala „Junior” de la Cuza e printre putinele proiecte cu finantare privata, adresata claselor I-IV, care a rezistat crizei
18 in clasa
In consecinta, fostii elevi de la Junior se regasesc acum la scolile de elita din Iasi. „Cei mai multi sunt la Co