Dictatorul este o persoană autoritară care vrea cu orice preţ să îşi impună voinţa şi să se manifeste după bunul plac. Îşi rezervă drepturi nelimitate prin care reuşeşte să îşi manifeste până la capăt puterea discreţionară. La baza acestor trăsături de comportament stau însă tulburări de personalitate, cum ar fi narcisismul, paranoia sau sadismul. Iar istoria e plină de astfel de dictatori, iar “subsolurile” ei, de ciudăţeniile care i-au caracterizat pe aceştia.
Unul dintre cei mai duri dictatori de pe continentul african, Jean Bedel Bokassa, “împăratul” autoîncoronat – Împăratul Bokassa I – al Republicii Centrafricane, era renumit pentru brutalitatea sa şi masacrele comise, dar şi pentru faptul că era … canibal. Se spune că îi plăcea carnea de om şi ascundea cadavrele opozanţilor pe care îi ucisese, mâncând din acestea şi, de asemenea, folosindu-le şi pentru a hrăni animalele.
Acuzaţiile de canibalism s-au răspândit după ce revista Paris-Match a publicat o fotografie cu un frigider, presupus a fi al dictatorului canibal, în care se aflat cadavre de copii. Despre rivalii lui politici ucişi s-a spus că aceştia erau preparaţi ca meniuri şi serviţi astfel în cadrul vizitelor înalţilor demnitari străini. Cu acelaşi cinism, Bokassa hrănea leii şi crocodilii din propria lui grădină zoologică cu cadavrele umane.
Fiu al poporului
Bokassa a fost până la urmă alungat de la putere în 1979, iar în noiembrie 1996, a murit. Paradoxal, posteritatea l-a absolvit de toate aceste crime ba, mai mult, a şi lăudat regimul său criminal şi i-a cerut, postum, iertare.
Dictatorul centrafrican a avut nu mai puţin de 62 de copii, făcuţi cu diferite femei, iar încoronarea sa a costat cât PIB-ul ţării. Actualul preşedinte al Republicii, Francois Bozize, l-a reabilitat pe defunctul împărat, şergându-i toate faptele penale de care a fost acuzat şi ridicându-l în slăv