Dobândirea unui act de identitate nu poate fi condiţionată de nimeni şi de nimic. E dreptul, de neîngrădit, al fiecărui român ce are împliniţi 14 ani. Însă legea nu-i lege pentru toţi. O spune un orădean care a încercat să-şi facă buletin de Sânmartin. N-a reuşit, deşi are 31 de ani şi toate actele-n regulă.
Motivul e aberant: mama sa are datorii la stat. În cor, funcţionarii de la Evidenţa Persoanelor şi Primărie neagă că i-ar fi cerut bani contra buletin, însă omul susţine că la Sânmartin condiţionarea eliberării actelor de identitate de plata dărilor locale e un obicei vechi, ştiut de mulţi, dar nerecunoscut de nimeni.
Buletin de Sânmartin
Ajuns proprietar al unei vile în satul Haieu, lângă Băile 1 Mai, orădeanul Ionuţ Luca a vrut să-şi schimbe domiciliul din Oradea în comuna Sânmartin. După lege, tot ce avea de făcut era să depună o banală cerere şi actele de proprietate ale casei la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei (SPCLEP) Sânmartin, apoi să aştepte noul buletin. Însă ceea ce în aparenţă părea o formalitate a scos la iveală o anomalie birocratică!
"Pe 18 ianuarie, am cerut preschimbarea cărţii de identitate, recent expirate, pe noul domiciliu. Aveam toate actele la mine, dar nici nu s-au uitat pe ele. În schimb, m-au trimis la Registrul Agricol", povesteşte tânărul, arătând că acolo a fost pus să completeze o altă cerere decât cea de la SPCLEP, singura legal necesară preschimbării cărţii de identitate. "Era adresată Primăriei Sânmartin şi trebuia vizată de Biroul Financiar, de Registrul Agricol şi contrasemnată de primarul Lucian Popuş. Mi-au zis că asta e «procedura internă», din ordinul lui Popuş: să verifice dacă am datorii la bugetul local. Le-am zis că e un abuz, că nu pot condiţiona eliberarea unui act de identitate de plata obligaţiilor fiscale. Mai mult, eu nu am datorii, doar mama, care locuieşte cu mine î