Venezuela a luat decizia de a devaloriza moneda cu 32%, a cincea astfel de acţiune în ultimii nouă ani, măsura fiind luată la ordinele preşedintelui, Hugo Chavez, care se află de la începutul lunii decembrie la Havana, Cuba, pentru tratament împotriva cancerului, potrivit Bloomberg.
Devalorizarea monedei ar putea submina susţinerea pentru aliaţii lui Chavez înaintea unor posibile alegeri în acest an.
Cel mai mare producător de petrol din America Latină ar putea fi nevoit să organizeze alegeri dacă Chavez, care nu a mai fost văzut de două luni după ce a suferit o operaţie în Cuba, moare sau este nevoit să se retragă. Chavez a ordonat guvernului să slăbească cursul de schimb cu 32%, la 6,3 bolivari pe dolar începând cu 13 februarie, a declarat ministrul de Finanţe, Jorge Giordani.
Vicepreşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, desemnat de Chavez ca succesor, a declarat că şeful statului conduce politica economică de la Havana şi că acesta se concentrează pe măsuri menite să echilibreze economia.
Cheltuieli guvernamentale masive, care aproape au triplat deficitul fiscal anul trecut, l-au ajutat pe Chavez, 58 de ani, să câştige un al treilea mandat de şase ani. Devalorizarea poate ajuta guvernul să reducă deficitul bugetar, întrucât creşte sumele în bolivari pe care guvernul le înregistrează de pe urma exporturilor de petrol. Măsura ameninţă, însă, să accelereze şi inflaţia anuală, care s-a situat la 22% în ianuarie.
Chavez nu a mai fost văzut de la 11 decembrie, când a plecat în Cuba pentru o a patra operaţie împotriva unui tip nedezvăluit de cancer. Înainte de a pleca, Chavez l-a "uns" ca succesor pe vicepreşedintele Nicolas Maduro, un fost şofer de autobuz şi lider sindical în vârstă de 50 de ani. Chavez a cerut populaţiei să-l voteze pe acesta dacă moare sau trebuie să se retragă din cauza stării sănătăţii. @