Potrivit unei anchete a Congresului, bazată pe studii secrete ale Departamentului Apărării, sistemul de apărare antirachetă din Europa nu va putea să protejeze SUA de rachetele iraniene. Oficialii români spun că parteneriatul româno-american în privinţa construcţiei scutului de la Deveselu nu este afectat.
Studiile secrete au fost rezumate într-o informare pentru congresmeni de către Government Accountability Office (GAO), aripa nepartizană a Congresului care se ocupă de investigaţii şi audit. Această informare, care nu a fost clasificată, a fost obţinută de agenţia Associated Press. Oficialii americani care au discutat cu AP au subliniat că interceptorul care ar urma să protejeze Statele Unite se află în primele stadii de dezvoltare şi capacităţile lui nu sunt cunoscute.
Totuşi, dacă interceptorii din Europa nu pot apăra direct SUA, aceştia ar proteja nu numai aliaţii europeni şi trupele americane staţionate pe continent, ci şi radarele americane din Europa, necesare pentru toate planurile SUA de apărare antirachetă.
POTRIVIT STUDIULUI, ROMÂNIA NU E O LOCAŢIE BUNĂ
Anchetatorii GAO susţin că rapoartele secrete ale Agenţiei de apărare antirachetă arată că România nu este o locaţie suficient de bună pentru un interceptor care să protejeze Statele Unite. În plus, ei au criticat administraţia pentru că nu a realizat mai devreme studii care ar fi putut dezvălui problemele. Rapoartele GAO şi ale organismelor ştiinţifice care consiliază administraţia au ridicat alte probleme în legătură cu scutul antirachetă, citând erori de producţie, depăşirea costurilor, probleme cu radarele şi unii senzori care nu pot distinge între focoase şi alte obiecte. Un raport al Academiei Naţionale de Ştiinţe recomandă anularea fazei a patra a sistemului şi mobilizarea interceptorilor pe Coasta de Est.
Oficialii din Pentagon cred c