Poate parea greu de crezut, in contextul de azi, dar in Romania au existat si politicieni de isprava, oameni de cultura pe deplin devotati acestui popor.
Unul dintre ei este Spiru Haret, ctitorul scolii romanesti, coborat in ziua de azi de pe soclul sau, din ignoranta, la statutul de simbol al celui mai mare scandal din invatamantul universitar romanesc.
Dupa un an in care am avut nu mai putin de sase ministri ai Educatiei (doi dintre ei alaturandu-i-se premierului in scandaluri umilitoare de plagiat) merita sa ne amintim de cel care este considerat unul dintre marii creatori de institutii din Romania. Sa ne incurajam la gandul ca daca inaintasii nostri au putut, intr-o buna zi, o sa putem si noi.
A parasit Parisul pentru Bucuresti
Armean de origine, Spiru Haret s-a nascut la 15 februarie 1851, la Iasi, in familia unui judecator. A studiat la Dorohoi, Iasi si Bucuresti, iar in 1851 si-a luat licenta in matematica la Paris. A fost primul om de stiinta roman care si-a sustinut doctoratul in matematica la Paris. Se intampla in anul 1876, iar teza a purtat titlul "Despre invariabilitatea axelor mari ale orbitelor planetare".
Date fiind aprecierile de care se bucura din partea unor mari matematicieni ar fi putut lesne sa ramana in Franta si sa isi croiasca o stralucitoare cariera stiintifica. A ales sa revina acasa si sa devina un "om al scolii".
Incepand din 1878 si pana in 1910 Spiru Haret a fost profesor la Universitatea din Bucuresti, la Facultatea de stiinte, sectia fizico-matematici. De asemenea, a predat diverse discipline matematice si la Scoala de poduri si sosele dar si la Scoala de ofiteri de artileri si geniu. A profesat pana cand a iesit la pensie, in 1910, iar timp de doi ani a mai tinut prelegeri la Universitatea populara. A incetat din viata in 1912.
"Ca profesor era model.