Odată apărut, la Londra, „Scandalul cărnii de cal”, România şi-a reamintit brusc episodul „Caii de la Letea”. Pe fondul acuzaţiilor lansate de tabloidul britanic The Sun la adresa părţii române, am revăzut, la televizor, imagini, interviuri şi comentarii despre cele întâmplate în urmă cu doi ani în comuna tulceană, forţându-se, astfel, o oarecare legătură între cele două evenimente.
Retrospectiv, în mai 2011, peste 50 de cai capturaţi de săteni în pădurea Letea - acolo unde trăiesc în regim deschis de zeci de ani - au fost încărcaţi în cabare şi transportaţi, pe apă şi pe şosea, până la Urleasca-Brăila, de unde urma să-şi continue drumul către abator. La Urleasca au fost „arestaţi” de autorităţi, în urma sesizărilor făcute de ONG-ul Vier Pfoten, manageriat de Kuki Bărbuceanu.
Iată ce declara atunci, Bărbuceanu, pentru gândul: “Acum, la Urleasca, totul este în regulă. Mai sunt 42 de cai. Au fost 52, însă 10 dintre ei au fost eutanasiaţi, întrucât erau bolnavi de anemie infecţioasă. 33 au intrat în proprietatea noastră, neavând stăpân, şi nici microcipuri - iar dacă nu au microcipuri e ca şi când n-ar există pe planetă. Ceilalţi nouă, cu acte, sunt confiscţi de autorităţi şi vor intra tot sub controlul nostru. Totul legal. În august îi ducem înapoi şi le dăm drumul în pădure”. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Asăzi, l-am contactat pe Bărbuceanu, întrebându-l dacă e posibil ca un nou transport de cai de la Letea să fie motivul scandalului din Marea Britanie. “Exclus. Noi ţinem zona sub observaţie şi de aici nu a plecat niciun cal. De altfel ar fi fost extrem de greu să se întâmple asta. Nimic nu mai mişcă fără ştiinţa şi avizul ANSVSA”, ne-a declarat Kuki Bărbuceanu.
Managerul “Vier Pfoten” a mai spus, între altele, că deşi în România funcţionează un număr destul de mare de abatoare care procesează carne de cal - în condiţii legale -, nu este decl