"Ce fac acum?", o intreaba Charlie (Shia LaBeouf) pe fantoma mamei proaspat decedate (Melissa Leo) . "Te duci la Bucuresti!", ii spune aceasta, cu o sclipire sugubeata in ochi. E un miracol ca "The Necessary Death of Charlie Countryman", filmat aproape in intregime la Bucuresti cu o mana de vedete internationale, a fost inclus in competitia mare a Berlinalei. Nu doar ca e prost indiferent unde ar fi fost filmat, dar inlocuieste Bucurestiul cu un snop de clisee despre Europa de Est.
Comparat de regizorul debutant Fredrik Bond (care pana acum a facut reclame) cu New York-ul din "Taxi Driver", Bucurestiul e, de fapt, un oras unde politistii te electrocuteaza in aeroport daca esti recalcitrant, unde abunda gardurile de tabla acoperite cu graffiti, casele coscovite, cainii si puradeii vagabonzi, si unde tinerii occidentali vin sa se drogheze in hosteluri mizerabile si sa faca sex mai mult sau mai putin pe gratis.
Eroul filmului, Charlie Countryman, ajunge dupa cum spuneam la indemnul spiritului mamei. In avion, un calator adoarme cu capul pe el. Pentru publicul strain, sigur e un roman autentic; pentru noi e Ion Caramitru. El il joaca pe Victor Ibanescu, un roman care se intoarce de la Chicago si care il roaga pe Charlie, dupa ce moare pe umarul lui (sic!), sa-i dea fiicei sale o caciula zbanghie si sa-i spuna - aici vine un citat in romana, "fetita mea cu picioare de catel" (!).
Confuzia Bucuresti-Budapesta si viteversa e la baza filmului. "Esti sigur ca nu doreai sa mergi la Budapesta?", il intreaba Caramitru pe LaBeouf. Motivul pentru care confuzia nu s-a produs invers e simplu: sa filmezi la Budapesta e mai scump decat sa filmezi la Bucuresti.
Dar, cum spune si personajul lui Ion Caramitru, "problemele ne fac pe noi, romanii, ceea ce suntem; ele ne-au format caracterul". Ce incepuse oarecum interesant ca un film in cheie r