INTERVIU Ion Vianu pune un diagnostic dur României de azi. Acesta nu este un simplu dialog, acesta este un manifest pentru normalitate.
Am fost la Ion Vianu acasă, casa în care a trăit şi tatăl său, criticul literar Tudor Vianu, după cum anunţă la intrare, fără emfază, şi o placă memorială. Vianu-fiul, medic psihiatru, actual scriitor şi viitor octogenar are ceva special în privire, o anumită seninătate pe care cei care au locuit toate deceniile din urmă în România au pierdut-o definitiv. Poate şi pentru că s-a cruţat pe sine de ultimul deceniu de viaţă al regimului ceauşist, emigrând în Elveţia în 1977.
Am fost, deci, la Ion Vianu acasă, ne-am intersectat replicile, fără patima din cărţile lui Dostoievski, iar la despărţire am dat să deschidem uşa apăsând pe clanţă înspre dreapta, cum se face. „Greşit!”, ne-a spus, „mi-au montat-o invers, căci lăcătuşii români nu au prejudecăţi”. Se vor spune lucruri grave în cele ce urmează, la fel cum s-au mai spus, dar niciodată umorul nu va lipsi.
Seria publicistică realizată de "Adevărul" în colaborarea cu platforma media "România de la zero" continuă cu un amplu interviu cu una dintre cele mai lucide minţi contemporane. După perspectiva celui care a trăit un dublu exil oferită de Norman Manea şi după analiza regimului care a rescris destine cu forţa unui buldozer făcută de Vladimir Tismăneanu, Ion Vianu se opreşte cu atenţia specialistului care a tratat multe suflete asupra lipsei unui proiect în România contemporană.
Partea I. În care se arată psihologia poporului român
Ce nu e în regulă cu noi, domnule Vianu?
Cred că românii şi România au o problemă cu aprecierea de sine, problemă care este mai acută decât în ţările occidentale şi încă mai acută ca în alte ţări din est. Pe de o parte, România generează naţionalismul, o apreciere exclusivistă şi hiperbolică a eului naţional şi,