Lifturile, in general, au un rol practic, fara pretentia de a fi niste opere de arta sau simboluri arhitecturale.
Unele dintre ele, insa, ies in evidenta, datorita stilului, inaltimii la care urca, formei si a altor asemenea trasaturi. Iata cateva dintre acestea, oferite de Oddee:
Liftul din Santa Justa, Portugalia
Acesta se afla in Lisabona, pe strada Santa Justa, conectand strazile din centru cu cele de pe deal, din Piata Carmo. A fost proiectat de arhitectul Raul Mesnier de Ponsard, constructia sa incepand in 1900 si terminandu-se in 1902. La inceput functiona pe baza de aburi, devenind electric in 1907. El se ridica 45 de metri si este decorat in stil neogotic, cu un model diferit la fiecare etaj.
De sus se poate observa castelul din Lisabona, piata Rossio si cartierul Baixa. Sunt 2 lifturi, in fiecare intrand 24 de persoane.
Arcada Gateway, Missouri
Unul dintre obiectivele pe care nu trebuie sa le ratezi in St. Louis, Missouri, este Gateway Arch. Pentru a ajunge in varf, oamenii trebuie sa intre in compartimentele in forma de ou, conectate intre ele, fiecare avand cate 5 locuri si formand un trenulet. In total sunt 8 compartimente. Calatoria pana in varf dureaza 4 minute si coborarea 3 minute.
Liftul Hammetschwand, Elvetia
Acesta este cel mai inalt lift de exterior din Europa, fiind "agatat" de o stanca. Cand urci cu el poti sa privesti platoul Burgenstock si lacul Lucerne. Daca in trecut isi urca pasagerii 153 de metri cu o viteza de un metru pe secunda, asta insemnand ca intreaga calatorie dura cam 3 minute, acum urca cu 2,7 metri pe secunda si, la momentul modernizarii sale, in 1935, devenise cel mai rapid lift de exterior din lume.
Liftul Lacerda, Brazilia
Acesta uneste partea noua si cea veche din Salvador s