Liderii europeni au stabilit care va fi bugetul Uniunii Europene in urmatorii 7 ani. Cele 27 de state membre vor avea la dispozitie 960 miliarde de euro, cu mult mai putin decat se anuntase in urma cu cateva luni, la ultimul summit al liderilor Uniunii. Romaniei ii vor reveni 40 de miliarde euro, o suma mai mare decat cea care i-a fost alocata pentru perioada 2007-2014.
Aproape toti liderii europeni au iesit sifonati dupa o noapte intreaga de negocieri dure. "A fost cea mai lunga intalnire din mandatul meu de pana acum, insa rezultatul a meritat", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European.
Bugetul Uniunii Europene va fi de 960 miliarde de euro, fata de 1.080 cat propusese initial Comisia Europeana. Reducerea a fost facuta la presiunile britanicilor, sustinuti de nemti, olandezi si suedezi, adica tarile care, in general, dau mai multi bani decat primesc inapoi.
Felia Romaniei va fi de 40 miliarde de euro. "Va pot spune insa ca a fost greu, dar mi-a placut. Eu personal sunt multumit. Fata de ce se putea, sunt multumit", a afirmat presedintele Traian Basescu.
Premierul Romaniei nu este insa de aceeasi parere. "Sunt foarte dezamagit de rezultatul final, pe care oricum il prezentam sa para mai bun, cand de fapt este foarte rau fata de propunerea de 48 miliarde euro facuta initial de Comisia Europeana si presedintele Barroso", a precizat Victor Ponta.
Totul depinde din ce perspectiva privesti lucrurile. Pentru 2007-2014 Romaniei i-au fost alocate 33,5 miliarde de euro. In noiembrie 2012, la negocierea anterioara pentru perioada 2014-2020, tarii noastre ii fusesera alocate 48 miliarde de euro, o crestere de 15 miliarde. In final am primit 40 miliarde, mai putin decat in noiembrie, dar mai mult decat in 2007-2013.
Din cele 40 de miliarde, aproape 22 sunt pentru proiecte de infrastructura, mediu sau energie. Alte