Fundaţia Wings desfăşoară o amplă campanie de informare asupra obezităţii, precum şi un program de combatere a obezităţii infantile. Săptămâna aceasta ne îndreptăm atenţia asupra hipertensiunii arteriale (HTA), boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale. La copii mici, această stare este deseori legată de alte afecţiuni cum ar fi: boli cardiovasculare, de rinichi, tulburări genetice sau hormonale. La copii mai mari, mai ales la cei supraponderali, cauza exactă a HTA este deseori necunoscută. Predispoziţia unui copil de a dezvolta HTA depinde de cât de sănătos este modul său de viaţă, de influenţe genetice, dar şi de bolile de care acesta suferă. Această boală îşi poate avea “rădăcinile”” în copilărie şi adolescenţă aşa cum arată unele studii, însă nu este suficient investigată şi diagnosticată. Un studiu recent arată că tensiunea arteriala crescută afectează performanţa mentală a copiilor.
HTA este clasificată fie ca HTA primară (esenţială) sau secundară. Circa 90%-95% dintre cazuri fac parte din categoria “HTA primare”, ceea ce înseamnă presiune arterială crescută fără a avea la bază o cauză medicală evidentă. Alte afecţiuni la nivelul rinichilor, arterelor, inimii sau sistemului endocrin determină restul de 5%-10% dintre cazuri (HTA secundară).
HTA este un factor de risc major pentru cazurile de atac de cord, infarct miocardic (atac de cord), insuficienţă cardiacă, anevrisme ale arterelor (de exemplu anevrism aortic), boala arterială periferică şi este cauza bolilor renale cronice. Chiar şi o creştere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o speranţă de viaţă mai redusă.
Modificarea obiceiurilor alimentare şi a stilului de viaţă poate ţine sub control presiunea arterială şi poate reduce riscurile asociate cu complicaţii ale stării de sănătate. Cu toate acestea tratamentul medicamentos