Dan Ioan von Szomraky a părăsit România în urmă cu 23 de ani, imediat după Revoluție și s-a mutat împreună cu soția în Germania. A fost unul din primii români care au obținut pașaport după căderea regimului comunist. Nemții l-au adoptat fără să stea pe gânduri, mai ales că soția sa este de origine germană.
Departe de țară, a găsit confortul și liniștea sufletească de care avea nevoie, însă niciodată nu și-a renegat „constituția” de român. „România este o boală grea!”, subliniază bărbatul care, ajuns la pensie, visează să-și vadă colecţia acolo unde îi este locul. Acasă. Timp de 20 de ani a strâns fără încetare sute de obiecte militare scumpe și rare care fac parte din istoria unui neam greu încercat, din istoria românilor. „Sunt pagini din istoria unui neam neglijat și atunci și astăzi”, povestește colecționarul.
Sub semnătura lui Carol
Colecția sa numără 25 de săbii, 30 de uniforme militare complete aparținând armatei regale române, dar și celei austriece și germane, numeroase pumnale, decorațiuni militare și brevete cu semnături importante, precum și 1.200 de fotografii care surprind momente de pe frontul de luptă. Fiecare obiect are o istorie pe care colecționarul de abia așteaptă să o povestească celor care au urechi să audă.
„Am uniforma care a aparținut Batalionului 2 al Regimentului de Infanterie nr. 17 de grăniceri români, de la Năsăud. Erau supranumiți „cătanele negre” și au luptat inclusiv împotriva lui Napoleon la Areda Veneției (1796)”, explică ardeleanul. „Timp de 20 de ani am colecționat uniformele ofițerilor români. Sunt scumpe și rare pentru că după război au fost vânați de comunişti și astăzi se vând la case de licitații internaționale la prețuri incredibile”, povestește acesta.
Din colecția sa mai face parte un brevet semnat de regele Carol și o sabie deosebită, cu un trecut fascinant. „Este vorba despre o sabie pe care împă