Deschiderea festivă a celei de-a 63-a Berlinale cu filmul regizorului chinez Wong Kar Wei, "The Grandmaster" - "Marele maestru". În prima zi, în programul principal, primele 3 filme: "În numele", regizat de Małgośka Szumowska din Polonia, producţia americană "Pâmîntul promis" de Gus Van Sant, cu Matt Damon şi Rosemarie DeWitt şi pelicula austriacă, "Paradis: Speranţă" de Ulrich Seidl.
Pe covorul roşu din faţa Palatului Berlinalei, a cinematografului central, în care au loc spectacolele de gală şi unde rulează filmele din competiţie, s-au perindat în seara deschiderii actori, politicieni, regizori, oaspeţi de onoare - adică lumea mondenă, nelipsită de la astfel de reuniuni (Jane Fonda, Isabella Rosselini, ministrul federal al culturii, Bernd Neumann şi alţi trei miniştri ai guvernului german, liderul partidului
liberal, Philipp Rösler, primarul guvernator al landului Berlin, Klaus Wowereit, etc. etc.). Pentru mulţi dintre aceştia, gala de deschidere a Festivalului Internaţional al Filmului de la Berlin a fost doar un prilej să se arate admiratorilor, să fie filmaţi şi imaginea lor să apară eventual la televizor.
Practic nu există vreun festival de film de la care să lipsească vedetele de celuloid, în carne şi oase. În următoarele zile berlinezii curioşi vor avea ocazia să vadă pe unul sau altul dintre cei pe care-i cunosc doar de pe ecranele de cinema sau de la televizor.
Filmul de deschidere, o producţie chineză intitulată "The Grandmaster" - "Marele maestru" - a fost mai degrabă o dezamăgire, în pofida publicităţii care-l lăuda şi-l descria drept o creaţie de excepţie. Pentru această alegere există probabil o singură explicaţie profană. Organizatorii au ales acest film să inaugureze un festival de prestigiu, pentru a face un gest de complezenţă regizorului Wong Kar Wei care este şi preşedintele juriului
internaţional.
Regizo