Comunitatea Miao din Xijiang este una dintre cele mai vechi din China: însumează, conform datelor oficiale, 12 sate naturale, 1.200 de familii şi 6.000 de locuitori, fiind astfel una dintre cele mai vechi comunităţi ale Chinei, cu o istorie care începe de la Tribul Chiyou.
De altfel, legenda spune că descendeţii celui de-al treilea fiu al lui Chiyou au pus bazele "sistemului cultural" Miao înainte de a se muta în Xijiang, unde au trăit şi au format o comunitate care, vreme îndelungată, a avut propriul sistem de organizare.
Din cauza reliefului abrupt, a conexiunilor dificile cu alte localităţi, tradiţiile şi cultura Miao au rămas conservate până astăzi. Aici desigur, se simte şi mâna guvernului de la Beijing care a sesizat potenţialul turistic al locului şi îl exploatează, dar care are grijă să păstreze elementele care dau farmec şi unicitate locului.
Accesul către Miao Village, satul ascuns printre munţii ca nişte spinări de dromader, se face pe nişte serpentine tăiate printre văi şi pe la poalele munţilor, pe un drum lat cât să încapă două maşini, dar neted cum acasă nu prea ai ocazia să vezi. Străbătând China până în provincia Xijiang, unde este Miao Village, imaginea satelor se derulează repetitiv, aşa că, până la un punct, nimic nu pare ieşit din comun, decât poate micile orezării presărate pe marginea drumului, care colorează peisajul într-un verde mlăştinos. Gândeşti: „Doar broaştele-i lipsesc!”. Şi nu-ţi rămâne decât să urăşti sau să respecţi definitiv micuţul bob alb din farfurie. European fiind, cu siguranţă nu pui atâta preţ pe el cât i s-ar cuveni. Chinezii însă, îl venerează. E pâinea lor. Prima întâlnire cu un localnic a fost în drum spre sat, la una dintre orezării. Cu picioarele afundate în apa rece, de munte, cu spinarea aplecată, părea că mângâie firavele fire care se iţeau de sub perdeaua verde crud. Vremea potrivnică nu le p