După ce, la nivel european, jucătorii din industria tutunului, de la cultivatori, până la producători şi distribuitori, au protestat împotriva reglementărilor pe care le presupune proiectul pentru revizuirea Directivei pe Tutun (37/2001), autorităţile din statele membre UE şi-au exprimat şi ele dezacordul faţă de aceste potenţiale modificări. Reprezentanţii acestor ţări susţin că iniţiativa legislativă încalcă grav libertăţile comerciale ale pieţei europene.
Pentru prima dată, CE restrictionează forma, aspectul şi ambalajul unui produs, apreciază autorităţile italiene, în timp ce statul ceh consideră că delegarea către Comisie a puterilor de reglementare este mult prea extinsă şi nu se justifică. Bulgaria şi Polonia estimează consecinţe economice fără precedent, iar Spania anticipează desfiinţarea a circa 60.000 de locuri de muncă din industria tutunului.
Parlamentele naţionale trebuie să decidă, până pe patru martie, dacă iniţiativa Comisiei Europene încalcă principiul subsidiarităţii, intrând în domenii ce aparţin suveranităţii naţionale.
Comisia Europeană a adoptat propunerea de revizuire a Directivei Europene privind Produsele din Tutun (TPD) în luna decembrie a anului trecut. În prezent, iniţiativa se află în analiză la Parlamentul European şi Consiliul European, aceasta putând suferi modificări. Parlamentele statelor membre pot, de asemenea, examina propunerea şi pot trimite oficial comentarii şi amendamente. Reprezentanţii Comisiei Europene au declarat că se aşteaptă ca propunerea pentru revizuirea Directivei pe Tutun să fie adoptată în 2014 şi să intre în vigoare în perioada 2015-2016.
Actul legislativ propus prevede norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun.
Iniţiativa face referire la fabricarea, prezentarea şi comercializarea produselor din tutun în state