Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP), va trebui să-i plătescă preşedintelui Traian Băsescu suma de 500.000.000 de lei vechi (13.600 de euro). El a pierdut în Romania procesul de calomnie pe care i l-a intentat şeful statului, după ce l-a acuzat că a fost colaborator al Securităţii. Ciuvică s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului(CEDO), însă aceasta a respins ca inadmisibilă plîngerea lui Ciuvică prin care acesta a invocat "încălcarea libertăţii de exprimare, consacrată de art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului".
UPDATE. Mugur Ciuvică a declarat pentru DeCe News că nu îşi poate explica decizia CEDO, care a hotărât că plângerea sa în procesul cu Traian Băsescu este inadmisibilă. Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice susţine că are trei neînţelegeri legate de decizia CEDO: iniţial cererea sa a fost admisă, apoi, în locul unui proces, a aflat că e inadmisibilă; decizia s-a luat cu majoritate, în vreme ce aproape toate deciziile se iau cu unanimitate; unul dintre judecători ar fi fost un suţinător al lui Traian Băsescu, dar Ciuvică nu l-a putut recuza, întrucât nu a avut loc o şedinţă publică de judecată.
"Este vorba despre un judecător din Republica Moldova, care potrivit datelor disponibile a obţinut titlul de doctor în drept la Institutul Unional de Cercetări Ştiinţifice în domeniul legislaţiei sovietice de la Moscova, iar începând cu 1987 a fost magistrat la Chişinău, ulterior devenind avocat. Dacă am fi fost chemaţi la proces, l-am fi recuzat, întrucât presa din Moldova îl prezintă drept un simpatizant al lui Traian Băsescu. La referendumul din 2007, el era nominalizat printre intelectualii care au votat pentru menţinerea lui Băsescu", a spus Mugur Ciuvică.
"Prin decizia de inadmisibilitate a Curţii Europene a Drepturilor Omului, din data de 15 ianuarie 2013, a fost respinsă plângerea formu