Medicii de la circumscripţiile sanitar veterinare îşi pot dota cabinetele cu ambulanţe. Acestea ar putea interveni în cazul unor animale care au nevoie urgentă de ajutor. Cel mai recent act normativ care reglementează activitatea acestora este un protocol încheiat între Colegiul Medicilor Veterinari şi Autoritatea Rutieră Română (ARR) privind inscripţionarea acestor autovehicule. „Ambulanţa veterinară reprezintă autovehiculul special adaptat, modificat şi dotat conform cerinţelor minime stabilite de Colegiul Medicilor Veterinari în vederea asigurării activităţilor mobile de medicină veterinară, având ca scop intervenţiile de urgenţă la animale şi activităţile conexe actului medical”, se arată în Hotărârea 35, din decembrie 2012.
Conform actelor normative aflate în vigoare, o ambulanţă veterinară trebuie să fie tip autoutilitară 4X4, să fie dotată cu dulap pentru medicamente, geantă frigorifică şi termos şi să aibă o trusă medicală de urgenţă din care nu trebuie să lipsească feşile, tifon, branule, comprese, leucoplast, soluţii de rehidratare, antibiotice, hemostatice şi mai multe medicamente necesare pentru acordarea primului ajutor. În ambulanţa veterinară trebuie să existe şi o cuşcă specială pentru transport, care să asigure transferul animalelor la clinici şi spitale de specialitate, ecograf, aparat radiologic mobil, targă pentru animale. De asemenea ele trebuie să aibă sursă de curent electric şi bazin de apă. Acestea trebuie să fie inscripţionate cu însemnele Colegiului Medicilor Veterinari.
Deocamdată, niciun cabinet medical veterinar sau circumscripţie sanitar veterinară din Vrancea nu s-a dotat cu ambulanţă. Motivul, lipsa fondurilor. „La Colegiul Medicilor Vrancea nu a fost autorizată nicio ambulanţă veterinară. Colegii noştri au maşinile proprii cu care se deplasează şi au şi truse medicale de prim ajutor”, ne-a declarat medicul George Cior