Pe data de 11 februarie se sărbătorește ziua numărului unic de urgență. Acesta este funcțional în țara noastră din 2005. Apelarea abuzivă sau falsă a numărului unic de urgență 112 este contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei.
În fiecare an, la data de 11 februarie se sărbătorește ziua numărului unic european de urgență “112″, ce reprezintă sistemul tehnic și organizațional al recepționării și transmiterii apelurilor de urgență pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care sunt periclitate viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul. Numărul pan-european de urgență “112″ a fost creat în 1991, iar din luna aprilie 2005, Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 a devenit operațional în toată România. Începând cu anul 2008, “112″ este unicul număr de urgență care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgență – Ambulanță, Poliție, Jandarmerie, Pompieri – în orice țară a Uniunii Europene.
Convorbirile din sistemul 112 sunt înregistrate și se păstrează zece ani. Aflarea automată a numărului și locației urgențelor permite identificarea apelurilor false sau injurioase. Apelarea abuzivă sau falsă a Numărului Unic de Urgență 112 este contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Cei care sună și anunță în fals amplasarea unui dispozitiv exploziv intră sub incidența legii penale și pot fi acuzați de terorism sau tentativă de terorism.
Pentru astfel de fapte, legea prevede închisoare de la trei la zece ani.
Pe data de 11 februarie se sărbătorește ziua numărului unic de urgență. Acesta este funcțional în țara noastră din 2005. Apelarea abuzivă sau falsă a numărului unic de urgență 112 este contravenție și se sancționează cu amendă de la 100