Scandalul privind comercializarea cărnii de cal drept carne de vită ce a izbucnit vineri în Marea Britanie aduce în prim-plan ipoteza existenței unei adevărate rețele mafiote cu ramificații în toată Europa, în spatele căreia s-ar afla mafia italiană și cea poloneză, potrivit jurnaliștilor de la The Guardian. Pe filiera mafiotă s-ar afla însă și două abatoare din România, care ar fi comercializat carnea de cal către o firmă din Olanda, contractată la rândul ei de o altă companie din Cipru, de unde carnea a ajuns în Franța și, ulterior, sub formă de lasagna de vită pe rafturile din supermaketurile din Marea Britanie. În replică, autoritățile române au declanșat o anchetă pornind de la sesizările omologilor francezi și susțin că "totul a plecat corect şi oficial din ţară". Sursa: BBC
Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi că abia în cursul zilei de mâine vor fi făcute publice rezultatele anchetei cu privire la cele două abatoare românești suspectate de autoritățile franceze că ar fi implicate în rețea de comercializare a cărnii de cal drept carne de vită.
"Cel mai probabil, în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, vom avea informaţii suplimentare de natură să clarifice gradul de implicare al unităţilor româneşti. Până la acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franţa de natură să aducă clarificări asupra gradului de implicare a celor două unităţi din România", se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.
La rândul său, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) susține că, deși nu au primit date oficiale de la autoritățile franceze cu privire la transporturile de carne, au început verificarea celor două abatoare care au schimburi int