Evaziunea fiscală este în floare, fiind răspândită în aproape toate domeniile, după cum ne-a spus, în cadrul unui interviu, Felicia Pop, comisar general la Garda Financiară. Domnia sa ne-a precizat că fenomenul evaziunii a crescut pe tranzacţiile intracomunitare, evazioniştii utilizând mai multe metode pentru a eluda legea. Punctele nevralgice unde se face evaziune fiscală rămân frontierele cu trafic intracomunitar, precum şi Portul Constanţa, dar şi zona Bucureşti-Ilfov, unde gradul de evaziune fiscală este foarte ridicat, autorităţile fiind "departe să stăpânească total acest fenomen".
Reporter: Evaziunea fiscală este unul dintre subiectele mult discutate la noi, eradicarea ei fiind o permanentă prioritate în programele de guvernare. În ce stadiu se află acest fenomen?
Felicia Pop: Evaziunea fiscală se regăseşte în aproape toate domeniile de activitate. Fenomenul de evaziune a crescut simţitor pe tranzacţiile intracomunitare. Este un domeniu în care au încercat foarte mulţi şi au şi reuşit, în bună măsură. Tranzacţiile intracomunitare şi comerţul cu produse accizabile sunt, în prezent, sectoarele cele mai afecate de fenomenul de evaziune.
Reporter: Care este metoda cea mai utilizată pentru eludarea legii, în aceste domenii?
Felicia Pop: Evaziunea ia forme diverse. Există o simulare a tranzacţiilor intracomunitare, în vederea sustragerii de la plata TVA, după care se introduce marfa, scriptic, pe circuitul comercial al firmelor fantomă ce dispar după primele tranzacţii (până ajungem să le controlăm, ele dispar), în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. În general, sunt practicate preţuri foarte mici la momentul achiziţiei, ca, apoi, pe circuit, preţurile să crească înzecit, în vederea deducerii TVA...
Imaginaţia evazioniştilor nu are limite: circuite fictive foarte multe; există situaţii când o marfă este plimbată