Dragoş Braşov visează să antreneze viitori „cadeţi stelari” cu ajutorul unei bijuterii suspendate pe terasa Palatului Copiilor
Asociația lui Dragoș Brașov are un departament special destinat copiilor, care devin astfel „cadeți stelari”
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Asociația lui Dragoș Brașov are un departament special destinat copiilor, care devin astfel „cadeți stelari”
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
De unde venim noi? este o întrebare care l-a făcut pe Dragoş, un băieţel de clasa a şaptea, să-şi ridice ochii spre cer. Dar când ceilalţi zăreau Carul Mic sau triunghiul de vară, el vedea doar o aglomerare de puncte minuscule. Cu timpul, a învăţat să descifreze stelele, iar astăzi spune că viaţa privită printr-un telescop arată chiar mai luminoasă.
Dragoş Braşov (45 de ani) serbează weekend- ul acesta 15 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Astronomice „Urania”, pe care o coordonează în cadrul Palatului Naţional al Copiilor (PNC) din Capitală. Este un vis împlinit să aibă biroul fix sub Observatorul Astronomic al Palatului, al doilea ca dotări din ţară după cel al Academiei Române şi să lucreze înconjurat de lunete moderne, manevrabile prin telefon, după ce ani de zile s-a folosit de un telescop rudimentar, construit de mâna lui.
Vânător de eclipse
„M-am inspirat din cărţi şi am lucrat piesele la freză şi strung. Un vecin m-a ajutat cu oxid roşu de fier, ca să şlefuiesc oglinda, dar m-a avertizat că pot să-i nenorocesc maică-mii toată bucătăria”, îşi aminteşte Dragoş. Trei ani a muncit la telescopul DeepSky 01, iar când a fost gata, l-a scos în stradă, pe un scaun de bucătărie, ca să se bucure tot cartierul de el.
„Se strânsese puhoi de lume, nimeni nu mai văzuse aşa ceva înainte de 89”, se entuziasmează bărbatul. Abia în 1992 a luat contact şi cu alţi pasionaţi amatori, oameni care-şi programau zilele de concediu ca să prindă mo