Ion C. Stănilă, cel mai bătrân veteran de război din comuna Fitioneşti, a încetat din viaţă la vârsta de 102 ani. În tinereţe, acesta a luptat pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind înrolat în Divizia a VI-a a Regimentului 27 din Bacău. „A fost un om deosebit, care de fiecare dată a răspuns cu promptitudine chemărilor noastre, motiv pentru care l-am şi evidenţiat. Ca soldat nu i-a fost deloc uşor, pentru că, o vreme, a fost şi prizonier de război. Ulterior, a dovedit că este şi un bun familist, gospodar, a muncit din greu ca să-şi crească copiii”, ne-a spus colonelul (r) Gheorghe Rogoz, preşedintele subfilialei Panciu a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (ANVR).
Ion C. Stănilă s-a bucurat atât de respectul sătenilor, cât şi de cel al autorităţilor locale. „Moş Ion, aşa cum îl ştiam toţi, a fost cel mai vârstnic locuitor al comunei noastre. Ne-am mândrit cu el, pentru că viaţa lui a reprezentat un adevărat exemplu pentru toată lumea”, ne-a declarat primarul Iordache Cazacu. În 2011, împreună cu ANVR Vrancea, acesta l-a sărbătorit pe Ion C. Stănilă, cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani. Tot atunci, veteranul de război a fost avansat şi la gradul de plutonier, în semn de recunoştinţă pentru faptele de arme.
Ion C. Stănilă îşi va dormi somnul de veci în cimitirul bisericii din Fitioneşti, alături de soţia sa, Păuna, trecută în nefiinţă în toamna anului trecut.
Dumnezeu să-l ierte!
Ion C. Stănilă, cel mai bătrân veteran de război din comuna Fitioneşti, a încetat din viaţă la vârsta de 102 ani. În tinereţe, acesta a luptat pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind înrolat în Divizia a VI-a a Regimentului 27 din Bacău. „A fost un om deosebit, care de fiecare dată a răspuns cu promptitudine chemărilor noastre, motiv pentru care l-am şi evidenţiat. Ca soldat nu i-a fost deloc uşor, pentr