Roverul Curiosity a reuşit să foreze îndeajuns de adânc în roca de pe Marte, pentru a colecta praf ce urmează să fie analizat de specialişti, informează news.bbc.co.uk.
Praful fin şi gri din spaţiul de 6 centimetri forat de roverul NASA va fi inspectat înainte de a fi dus în laboratorul de la bordul robotului. Acţiunea este o premieră în ceea ce priveşte studierea planetelor. Până acum nicio rocă de pe altă planetă nu a fost analizată în această manieră. Agenţia Spaţială Americană a apreciat că această acţiune este "o reuşită imensă".
"Aceasta este cea mai mare reuşită a roverului Curiosity de la aducerea sa pe planetă, în august", a declarat şeful misiunii, John Grotizinger. Acţiunea de forare este esenţială în misiunea lui Curiosity care se plasează în craterul Gale, la ecuatorul planetei Marte. Oamenii de ştiinţă vor să afle dacă mediul de pe Marte, a susţinut sau susţine viaţă. Praful de rocă va fi analizat în laboratoarele roverului. Oamenii de ştiinţă vor să afle compoziţia minerală a rocii, cu o atenţie sporită asupra eventualei prezenţe a unor combinaţii de carbon.
Curiosity, un vehicul de o tonă, cu şase roţi, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marţian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă planeta roşie a permis în trecutul ei existenţa vieţii microbiene.
Roverul Curiosity a reuşit să foreze îndeajuns de adânc în roca de pe Marte, pentru a colecta praf ce urmează să fie analizat de specialişti, informează news.bbc.co.uk.
Praful fin şi gri din spaţiul de 6 centimetri forat de roverul NASA va fi inspectat înainte de a fi dus în laboratorul de la bordul robotului. Acţiunea este o premieră în ceea ce priveşte studierea