KazMunayGas, acționarul majoritar al grupului Rompetrol, vrea, cât mai urgent, să rezolve pe cale amiabilă diferendul avut cu statul român referitor la răscumpărarea acțiunilor deținute la Rompetrol Rafinare din toamna anului 2010.
De mai bine de doi ani de zile există discuții între cele două părți, dar până în prezent nu s-a ajuns la niciun rezultat. Acum deschiderea investitorului majoritar a fost pusă din nou pe tapet, chiar de către vicepreședintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov, care a declarat recent că intențiile grupului sunt de a ajunge cât mai repede posibil la o înțelegere cu statul român.
Ieri, Titov Buzescu, consilier al CEO-ului Rompetrol, a explicat la un post de televiziune că “se poartă negocieri la cel mai înalt nivel, Rompetrol și acționarul majoritar doresc soluționarea pe cale amiabilă, cât mai urgentă, a acestui diferend”.
Potrivit acestuia, motivele sunt două: unul operațional, deoarece datorită acestei neînțelegeri planurile de reorganizare și restructurare a grupului Rompetrol sunt încetinite. Iar cel de-al doilea este o chestiune de imagine. “Grupul KMG este un investitor strategic pentru România, este o companie cu o cifră de afaceri de 18 miliarde de dolari pe an și 65.000 de angajați. Kazakhstanul, din punctul de vedere al resurselor dovedite de petrol și gaze, este pe locul 11 în lume. Anul trecut a extras și comercializat 80 de milioane de tone, urmând ca până în 2020 să se ajungă la 140 de milioane de tone. Un astfel de investitor, pe care îl numesc strategic, are tot interesul să rezolve cât mai repede și pe cale amiabilă acest diferend”, a explicat Buzescu.
Cum s-a ajuns aici
În anul 2003, statul român a emis Ordonanța 18/2003, care prevede transformarea în obligațiuni cu o maturitate de șapte ani a restanțelor bugetare existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 6