În prima lună a acestui an, 328 de vrânceni cu handicap au trecut prin furcile caudine ale Serviciului de Evaluare Complexă din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH). În cazul a 36 dintre aceştia, comisia a constatat că nu fac obiectul niciunui grad de handicap şi în concluzie au fost declaraţi neîncadrabili. Începând din acest an, persoanelor cu dizabilităţi care au fost reclamate, şi ca urmare sunt convocate să se prezinte pentru reevaluare la DPPAH şi nu o fac, li se va sista indemnizaţia şi li se va emite certificat de neîncadrare în grad de handicap.
Potrivit celor declarate de Iulian Bulat, directorul DPPAH, numai în luna ianuarie 2013 au trecut pragul Serviciului de Evaluare Complexă 66 de persoane, care au solicitat încadrare în grad de handicap pentru prima dată, alte 81 a căror boală s-a agravat şi au solicitat schimbarea de grad, 200 de posesori de certificate pe perioadă limitată care au fost revizuiţi şi 41 de persoane încadrate în grad de handicap care au fost convocate să se prezinte la reevaluare ca urmare a unor reclamaţii primite la Direcţie în ce-i priveşte. „În urma acestor evaluări şi reevalări, 60 de persoane au fost încadrate în gradul grav de handicap, 151 în cel accentuat, gradul mediu l-au primit 72 de persoane, alte 9 au fost încadrate în gradul uşor, iar 36 au fost neîncadrabile”, a declarat Iulian Bulat, directorul DPPAH.
La Serviciul de Evaluare Complexă trebuie să se prezinte atât persoanele care solicită obţinerea încadrării într-un grad de handicap pentru prima dată cât şi cei a căror stare s-a ameliorat/agravat, cei ale căror certificate au valabilitate limitată, precum şi persoanele convocate de instituţie. În funcţie de categoria în care se încadrează, aceşti oameni trebuie să se prezinte la Direcţie cu o serie de documente. Astfel, pentru revizuire, ei trebuie să aducă un re