Peste 100 de persoane au protestat sâmbătă după-amiază în faţa Prefecturii judeţului Bihor, la iniţiativa conducerii Partidului Verde, împotriva exploatării gazelor de şist pe raza comunelor Popeşti, Tulca, Derna, Tria şi Sânmartin.
Înarmaţi cu bannere pe care scria „Nu corporaţia face legislaţia", „Profitul vostru, protestul nostru" şi „România spune NU exploatării prin fracturare a gazelor de şist" protestatarii, unii veniţi şi din judeţele vecine au cerut Guvernului stoparea exploatării gazelor de şist.
Apa termală, în pericol
Protestatarii din Sânmartin au fost conduşi de viceprimarul Nicolae Leuce, care le-a amintit celor prezenţi că în comună s-au strâns 4.000 de semnături împotriva exploatării, care au fost trimise Guvernului României, dar i-a şi îndemnat pe cei prezenţi să semneze petiţia online „Stop gazelor de sişt!". „Vrem să determinăm Guvernul să blocheze această iniţiativă având în vedere că vorbim despre două staţiuni de renume internaţional. Metoda fracturării hidraulice pentru scoaterea gazelor de şist este foarte dăunătoare solului, fiind folosite multe substanţe nocive, care sunt ţinute secrete. 60% din aceste substanţe rămân în sol, iar astfel este sigur că va afecta pânza freatică din Băile Felix", a declarat Nicolae Leuce, care consideră că aceste metode ar putea duce chiar la dispariţia staţiunii Băile Felix. Georgeta Ionescu, vicepreşedinta Partidului Verde, de profesie geolog, le-a explicat celor prezenţi ce înseamnă metoda de fracturare hidraulică. Acesta a arătat că, pentru a putea scoate gazele de şist aflate la mare adâncime, companiile forează puţuri şi injectează cantităţi enorme de apă amestecată cu substanţe chimice, cancerigene. „În toată lumea unde au existat asemenea exploatări au fost şi cazuri grave de poluare a apelor, a solului, au afectat direct starea de sănătate a populaţiei", a spus aceasta. Georgeta Ionescu