Legea impune băncilor să accepte plăţi cu monede fără nicio restricţie. Deşi Protecţia Consumatorului a aplicat deja amenzi în acest sens, încă există bănci mari care refuză monedele sau taxează suplimentar plăţile.
Câteva bănci de dimensiuni mari din România refuză plata cu monede chiar şi atunci când este vorba despre propriii clienţi. Mai mult, cele care acceptă astfel de plăţi impun, de obicei, comisioane deloc mici. Toate acestea se întâmplă în ciuda faptului că legea este foarte clară în acest sens, iar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a aplicat deja amenzi mai multor instituţii de credit care refuză să primească subunităţi ale leului. Reclamaţiile continuă să curgă, după cum ne-au informat reprezentanţii ANPC. Mai mult pe surse, băncile justifică această reticenţă prin costurile pe care le implică manipularea şi transportul monedelor, în comparaţie cu cele aferente bancnotelor. Primii afectaţi de atitudinea instituţiilor de credit sunt propriii lor clienţi, cărora li se limitează, astfel, un drept.
Dacă în cazul persoanelor fizice probabilitatea de a achita sume mari cu monede este destul de redusă, în cazul firmelor ori a persoanelor fizice autorizate, problema poate deveni serioasă. Ce poate face, de exemplu, o firmă care vinde ziare sau covrigi, care prin natura activităţii încasează foarte multe monede şi care intenţionează să depună aceşti bani în contul de la bancă? Problema este cu atât mai serioasă cu cât, potrivit legii, firmele de pe teritoriul României nu pot face plăţi în numerar mai mari de 5.000 de lei . Singura soluţie este să achite un comision prin care se preschimbă monedele în bancnote sau, acolo unde este cazul, să plătească direct comisionul impus de bancă.
În ciuda legii. Posibilă soluţie
Legea din România este foarte clară în ceea ce priveşte plăţile cu monedă. La