Guvernele Boc, Ungureanu si Ponta au promis FMI-ului ca vor angaja management privat la firmele de stat si ca, prin numirea acestora, vor aduce companiile pe linia de plutire. Masura “vizionara”, unica pe plan mondial, s-a dovedit a fi, cum era de asteptat, o telenovela cu accente de-a dreptul comice, absurde, demna de bancurile cu Radio Erevan.
Poate cel mai trasnit exemplu este modul in care s-a derulat selectarea managerului de la Complexul Energetic Oltenia. Firma de executive search Kienbaum, cea insarcinata cu gasirea managerului care sa relanseze firma, a cheltuit aproape 150.000 de euro pentru ca, din cei 91 de candidati, sa il aleaga – coincidenta sau nu – pe Laurentiu Ciurel, nimeni altul decat directorul general in functie.
Mai simplu spus, statul a cheltuit aiurea banii pentru a ajunge la concluzia ca cel mai bun manager este tocmai cel aflat in functie. Coincindenta sau nu, Ciurel a fost vicepresedinte PSD Gorj si consilier judetean. Cei de la firma de head-hunting au arata cu degetul spre consiliul de administratie, cel care, din cei patru candidati, l-a ales tocmai pe Laurentiu Ciurel.
Povestea de la Complexul Energetic Oltenia a fost precedata de mult mediatizatul scandal de la Tarom acolo unde austriacul Heinrich Vystoupil, abia numit in functia de manager privat, a demisionat subit dupa ce i s-ar fi prezentat o lista cu persoanele care trebuie sa fie angajate in companie. Dupa demisia acestuia, in functie a fost numit belgianul Christian Heinzmann, despre care n-am auzit pana in prezent sa fi luat vreo masura pentru eficientizarea companiei.
Numiti pe criterii politice au fost, potrivit Adevarul.ro si Daniel Georgescu, la Administratia Canalelor Navigabile si Lucian Balut, seful organizatiei PSD Constanta in functie functia de CEO al Administratiei Porturilor Maritime.
Intre timp, si Electrica