Întrucât PSD face parte din grupul socialiştilor europeni, care a anunţat că ar putea bloca bugetul UE pentru perioada 2014- 2020, convenit vineri seara de Consiliul European, premierul Victor Ponta urmează linia stabilită de socialişti. Aşa se explică nemulţumirea USL şi a primului-ministru faţă de bugetul european alocat României pentru perioada 2014- 2020, de aproape 40 de miliarde de euro, suplimentat cu aproximativ 7 miliarde comparativ cu perioada anterioară. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Nimic nu este bătut în cuie în ceea ce priveşte bugetul UE pentru restul deceniului. Asta pentru că la scurt timp după anunţarea compromisului la care au ajuns vineri, la Consiliu liderii europeni, grupurile politice din Parlamentul european au anunţat că ar putea respinge bugetul.
În plus, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului a susţinut că votul asupra cadrului financiar multianual 2013-2020 să fie unul secret, ceea ce pune în pericol şansele de adoptare ale bugetului UE.
Nici preşedintele francez Francois Hollande, al cărui partid face de asemenea parte din Internaţionala Socialistă nu este de acord cu bugetul UE. Astfel, întârzierea cu câteva ore bune, de joi, a începerii reuniunii Consiliului European a fost cauzată de preşedintele francez, Francois Hollande, care nu a apărut la o întâlnire stabilită cu David Cameron, Angela Merkel şi nici nu i-a răspuns la telefon preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Marea Britanie a interpretat absenţa sa ca o lipsă de respect, în timp ce Franţa s-a apărat spunând că nu a primit nicio invitaţie.
Premierul Victor Ponta s-a declarat, potrivit mediafax.ro, "foarte dezamăgit" de rezultatul final al alocării bugetare UE pentru România. În opinia sa, acest rezultat este "prezentat de Traian Băsescu să pară mai bun, dar de fapt este foarte rău faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene. "Practic, faţă de