O vioara venerabila ascunde o multime de secrete si de povesti pe care numai talentul viu le poate scoate la iveala. Dar Alexandru Tomescu reuseste sa comunice intr-un fel aparte cu vioara Stradivarius, sa fie un om al secolului al XXI-lea, care intelege si vorbeste perfect limba unui lucru creat in 1702.
Instrumentele muzicale create de Antonio Stradivari nu au fost inca egalate de nimeni. Pentru lutieri, spune Alexandru Tomescu intr-un interviu acordat Ziare.com, sfantul Graal este construirea unei viori cel putin la fel de buna ca un Stradivarius.
Alexandru Tomescu este asociat, din 2007, cu numele acestui instrument atat de pretios. Cara cu el, aproape zi de zi de atunci, cateva milioane de euro. Nu sunt bani cash, nici stivuiti in carti de credit, ci ascunsi intr-o cutie banala de vioara.
Alexandru Tomescu: In Romania, nu e prea putin oxigen pentru cultura - Interviu Ziare.com (I)
Dincolo de vioara Stradivarius, Alexandru Tomescu incearca sa traiasca pe cat se poate de normal, "intr-o tara in care normalitatea este mai degraba ceva exotic". Este pasionat de fotografie si calatorii si este fan Ada Milea. Munceste foarte mult pentru proiectele sale umanitare.
Vioara Stradivarius este considerata cea mai buna din lume. Ce o diferentiaza de celelalte viori?
Totul si nimic! La prima vedere, Stradivariusul este o vioara la fel ca toate celelalte, nici mai mica, nici mai mare, nici batuta cu nestemate... Marii specialisti insa pot recunoaste dintr-o ochire un Stradivarius original.
Secretul se ascunde mai degraba in interiorul viorii. Eu, ca violonist, l-am recunoscut ca atare de la primul arcus pe care l-am tras pe corzile sale. Un sunet de o dulceata si o forta incredibila, o calitate ce nu a putut fi egalata de niciun alt lutier pana in ziua de azi.
Si au incerc