Soarta unuia dintre cele mai vânate terenuri din intravilanul oraşului este la mâna instanţelor clujene care urmează să decidă în dosarul Palocsay.
Hostezsenii care revendică terenurile din fosta livadă Palocsay au ajuns la capătul răbdării şi condamnă autorităţile şi instituţiile statului pentru că evită să recunoscă un drept fundamental, recunoscut prin constituţie.
Unul dintre cele mai vânate terenuri din intravilanul oraşului, de 366 de hectare, râmâne, deocamdată, în aceeaşi situaţie - la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCPD) Cluj, structură cu datorii de milioane de lei către stat, cu promisiune de a trece la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Nici factorul politic, nici autorităţile clujene, nici măcar instanţele de judecată nu au reglat situaţia terenului din fosta livadă Palocsay, revendicat de peste 100 de clujeni sau moştenitori ai vechilor proprietari. Terenul de 366 de hectare este păstrat strategic în domeniul public al statului.
Revendicatorii s-au adresat primăriei, prefecturii, parlamentarilor clujeni pentru a-şi primi terenurile din fosta livadă Palocsay. Au şi hotărâri ale comisiilor clujene de fond funciar prin care sunt validaţi că au dreptul la zeci de hectare din livadă. SCPD Cluj a formulat la începutul lui 2009 o plângere în instanţă, în vederea anulării respectivelor decizii, prin care 80 de familii de hostezseni fuseseră validaţi pentru punere în posesie cu peste 53 de hectare în zona staţiunii de cercetare Palocsay. Vechii proprietari s-au constituit parte la proces şi au cerut instanţei punerea în posesie. De atunci, procesul se judecă, fără niciun rezultat însă.
"Săptămâna aceasta avem din nou termen în proces. Am aşteptat doi ani după o expertiză. Au mai murit oameni, s-au mai cerut completari de acte şi tot aşa. Probabil acesta va fi rezultatul. Vrem să ne a