Reprezentanţii şi personalul din cadrul Inspecţiei de Prevenire al I.S.U. Gorj, au marcat ieri Ziua Europeană 112, printr-un periplu educativ la instituţii de învăţământ. Elevii şi cadrele didactice au avut ocazia să afle mai multe despre semnificaţia zilei, dar şi în ce constă Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Comisia, Parlamentul European şi Consiliul au declarat ziua de 11 februarie, „Ziua Europeană 112”, în încercarea de a aduce la cunoştinţa publicului larg informaţii despre acest serviciu şi de a determina autorităţile naţionale să sporească capacităţile complexe în interiorul acestuia. În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România. Din peste 230 de mii de apeluri primite şi tratate, doar aproximativ 34% au fost reale, în timp ce alte 66 %, false. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 53.97 %, Poliţie – 32.37 %, Pompieri – SMURD – 10.36 % şi Jandarmerie – 3.28 %. Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele prepay. Legea îşi spune cuvântul însă, pentru că urmare constatărilor făcute de către autorităţile statului, peste 1.000 de cetăţeni au fost sancţionaţi pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. La 112 se sună doar atunci când aveţi cu adevărat o urgenţă. Sărbătorirea Zilei Europene 112 este un pas crucial în promovarea 112, iar mesajul a fost întărit an de an şi în Gorj, prin organizarea de manifestări în acest sens, unde rolul comunităţii nu trebuie neglijat.
Reprezentanţii şi personalul din cadrul Inspecţiei de Prevenire al I.S.U. Gorj, au marcat ieri Ziua Europeană 112, printr-un periplu educ