Începutul anului a adus nume noi pe lista investitorilor care au anunţat că părăsesc sau renunţă la o parte din afacerile de pe piaţa locală. Câteva mii de oameni rămân fără loc de muncă, în urma restructurărilor
Scăderea puterii de cumpărare a românilor determină tot mai multe companii să îşi refacă planurile pentru piaţa de la noi. Cum perspectivele de redresare lipsesc, ca şi în 2012, în 2013 unele renunţă la o parte din afacere sau părăsesc cu totul piaţa locală.
Cea mai mare ieşire de pe piaţă de până acum, în 2013, este a Eureko, unul dintre cei mai mari asigurători, care îşi vinde afacerea din pensii private şi asigurări de viaţă către olandezii de la Aegon. Eureko are circa 240 de angajaţi. Tot în domeniul financiar, cea mai mare bancă locală, BCR, a anunţat că va disponibiliza până la jumătatea anului viitor 1.600 de angajaţi. Eureko vinde afacerea pe pensii private din România!
Deşi este unul din domeniile cele mai afectate de criză, cel financiar nu este singurul. Nici în unele sectoare din producţie afacerile nu merg bine. Zilele trecute, producătorul de ulei Cargill a anunţat că închide fabrica de la Podari, după ce a cedat mărcile Untdelemn de la Bunica şi Olpo către francezii de la Expur. La Oltchim, companie pe care statul se pregăteşte să o restructureze, se vorbeşte de peste 1.000 de disponibilizări.
Fără alternativă
Per total, cel puţin 3.000 de oameni ar urma deci să îngroaşe pătura şomerilor în câteva luni. În plus, în 2013 ar putea fi închise şi câteva hipermarketuri Real, în urma preluării de către Auchan şi se va resimţi şi efectul celorlalte restructurări din 2012. Fiecare companie are legături pe orizontală, care creează alte mii de locuri de muncă. Asigurătorii dezvoltă reţele extinse de vânzări, prin intermediul brokerilor, în timp ce de firmele din producţie depind furnizori, retalaileri, transportatori. Bunica îş