Toate unitatile sanitare care realizeaza venituri din contractele de furnizare servicii cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate ar trebui sa fie scoase din categoria unitatilor bugetare. Este chiar dorinta sindicatelor din sanatate, care sustin ca statutul real al acestor unitati sanitare, ale caror venituri depind de serviciile furnizate si decontate, permite cu usurinta o astfel de masura.
„In aceasta varianta, toti salariatii ar fi scosi din categoria bugetarilor, aplicandu-se un nou sistem de salarizare. Din punctul nostru de vedere, forma actuala de salarizare ar trebui sa constituie nivelul bazal, caruia i s-ar adauga o suplimentare a salarizarii bazata pe evaluare si performanta”, se arata intr-un comunicat al Sindicatului Solidaritatea sanitara.
Reprezentantii sindicatului amintit spun ca acest model de plata este cel pe care il prefera, „o combinatie intre salariul minim (nivelul actual, cu toate sporurile incluse) si salarizarea suplimentara in functie de performanta pentru toate categoriile de salariati din sistemul sanitar”. Sindicalistii spera ca ar putea fi introdus un astfel de sistem de plata inca din acest an, daca se va realiza decontarea serviciilor medicale in functie de gradul spitalelor, anuntat de Ministerul Sanatatii, ceea ce ar insemna o crestere a veniturilor pentru unele categorii de spitale.
Un alt model pe care sindicalistii din sistemul sanitar il iau in considerare este cel propus de ministrul Sanatatii. Este vorba de exercitarea in mod „mai liberal” a profesiilor medicale, care trebuie insa ajustat cu existenta unui nivel de baza de salarizare (un salariu minim) reprezentat de nivelul actual de salarizare, cu toate sporurile incluse.
„In lipsa unui nivel bazal de salarizare, exista si riscul perturbarii intregului sistem de asigurari sociale, cu afectarea pensiilor viitoare ale lucratorilor care se vor integra in