Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a vorbit luni seara despre scandalul cărnii de cal, declarând că, în opinia sa, nu în România se află sursa problemei.
„Este vorba nu neapărat de siguranţa alimentară, este vorba de fraudă. Cineva a schimbat eticheta. Carnea de cal a fost vândută ca şi carne de vită.“, a explicat ministrul.
„Sâmbătă dimineaţa la prima oră, autorităţile din România s-au autosesizat. Pe baza informaţiilor pe care le-am avut din presă am luat legătura cu autorităţile din Franţa. Una din societăţi nu exporta carne de vită, deci nu avea cum să schimbe eticheta, iar nici la cealaltă nu exista posibilitatea să se producă această fraudă“, a explicat Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii a confirmat că omologul său britanic a convocat o reuniune de urgenţă la Bruxelles la care şi-au confirmat participarea şi autorităţile franceze.
Daniel Constantin a precizat că, „având eticheta care se afla pe lasagna, putem să identificăm - pe baza unui proces de trasabilitate - exact care este traseul :cine a produs, de unde a ajuns marfa respectivă, chiar şi animalul care a fost sacrificat, numai că până în momentul de faţă nu avem datele de la autorităţile franceze“.
Întrebat de moderator cine ar trebui să se ocupe de anchetă, ministrul Agriculturii a răspuns că „problema este undeva în Franţa“, însă a dat asigurări că autorităţile din România sunt cât se poate de cooperante
„Chiar în această seară am semnat o scrisoare către ministrul francez în care îmi manifest disponibilitatea de a mă implica“, a adăugat el.
De asemenea, a ţinut să clarifice faptul că „unul din abatoare exporta numai carne de cal, iar celălalt exporta carne de cal şi de vită“.
Ministrul a mai spus că „ar fi păcat“ ca industria din România „să fie decredibilizată atât de uşor“ în urma acestui scandal.
„Sper să fie identificată ac