Scăderea a fost mai mare în ultimul trimestru din 2012, de 2,2%
Preţurile locuinţelor au scăzut cu doar 0,8% în 2012, fapt care arată o stabilizare a pieţie, deşi în ultimele trei luni ale anului trecut scăderea a fost mai mare, de 2,2%, potrivit unul raport al Eurobank Property Services. “La finalul unui alt an de observaţie, indicele anual al preţurilor rezidenţiale EPS pentru România arată clar o stabilizare a preţurilor, cu o reducere a acestora pe plan naţional de numai -0,8% pentru 2012, după scăderi anuale de aproximativ -5% pentru 2010 şi 2011”, se arată în studiul citat.
Totuşi, indicele sugerează că preţurile de pe piaţa naţională au scăzut cu 2,2% în ultimul trimestru al lui 2012, dar acest lucru poate fi atribuit fluctuaţiilor sezoniere manifestate în cadrul unei tendinţe de stabilizare.
Zona centrală a Bucureştiului pare a conduce o revenire a indicelui, cu creşteri medii anuale de preţ de 7% în 2012 comparativ cu 2011, ultimul trimestru al anului încheindu-se cu o creştere de 5,2%.
Un model similar, dar mai puţin abrupt, îl constituie periferia Bucureştiului şi întreaga regiune Bucureşti-Ilfov, unde s-a înregistrat o creştere a indicelui anual de 0,8% şi de 4,3% în ultimul trimestru.
Indicele anual relevă creşterea nivelului de performanţă pentru construcţiile noi, comparativ cu proprietăţile vechi, atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional.
În plus, preţurile apartamentelor par a fi crescut mai puţin decât cele ale altor tipuri de proprietăţi de pe piaţă, înregistrând o uşoară creştere negativă pentru indicele anual din Bucureşti şi cel pe plan naţional.
După Capitală, pe locul doi din punctul de vedere al performanţei se clasează Zona Dunăre - Marea Neagră, cu o creştere pozitivă a indicelui anual în 2012 şi o uşoară reducere în ultimul trimestru al anului.
Zona de Nord a înregistrat şi ea o