Zeci de lumânări au fost aprinse, duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în memoria unei fetiţe de cinci ani, care a murit acum o săptămână, după ce a fost bătută crunt de tatăl său. "Iubim fără pumni!", astfel a fost intitulat manifestul mai multor mame, care s-au arătat indignate de nepăsarea autorităţilor în acest caz, dar şi a societăţii în general faţă de abuzurile la care sunt supuşi copii.
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
"Nu este normal şi este îngrozitor ca părinţii să-şi bată propriul copil! Nu-mi place să aud că unii copii sunt omorăţi în bătăi", spune Melania Boboc, care a venit în centrul Capitalei, însoţită de mama sa, pentru a aprinde o lumânare în memoria fetiţei de la Leova. Copila a murit după ce a fost bătută pentru că făcea gălăgie. Tatăl este reţinut şi dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 15 ani de detenţie.
"Pentru a-i transmite un mesaj copilului, ce şi cum trebuie să facă, trebuie să îi vorbeşti calm, normal, prin cuvinte şi nu prin lovituri", continuă Melania Boboc.
Cazurile de violenţă în familie sunt frecvente în societatea noastră, doar că nu sunt făcute publice, ne spune jurnalista Veronica Boboc, directorul Centrului Media pentru Tineri: "Parcă face parte din genofondul nostru de a ne educa copii în felul ăsta. Dar de fapt, vine din lipsa educaţiei părinţilor, vine din lipsa de cultură. Foarte mulţi părinţi de la noi citesc totuşi cărţi de educaţie a copiilor, ca într-un anumit moment să facă faţă situaţiei".
Veronica Boboc consideră că oamenii trebuie să reacţioneze mai prompt la asemenea cazuri şi să nu le tolereze, iar autorităţile ar trebui să ia măsuri mai drastice. "Noi tot timpul suntem obişnuiţi să dăm vina pe cineva, că asistentul social, Poliţia, dar până la urmă vecinii pot reacţiona. A fost cel mai îngrozitor lucru că nimeni nu a reacţionat în acest caz. Şi