Anuntul Papei Benedict al XVI-lea de luni, conform caruia se va retrage deoarece varsta inaintata nu ii mai permite sa-si indeplineasca obligatiile, i-a luat prin surprindere pe liderii lumii. Cei mai uimiti probabil au fost chiar cei din Vatican.
Purtatorul de cuvant al Papei, Federico Lombardi, a declarat, la scurt timp dupa anunt, ca decizia Papei "ne-a luat prin surprindere". Se pare ca nici apropiatii lui Benedict nu stiau la ce se gandeste acesta, iar decizia sa a provocat un sentiment de "incertitudine", a spus Lombardi.
Papa Benedict se retrage - E spre binele Bisericii
Benedict va ramane in functie pana pe 28 februarie, la ora 20.00 GMT. Demisia sa este conforma cu legea bisericii, iar Benedict a luat-o liber, a intarit Lombardi. Fratele Papei a afirmat ca doctorul i-a interzis lui Benedict sa mai faca deplasari trans-atlantice, facand aluzii la probleme de sanatate ale pontifului.
La auzul stirii, premierul italian, Mario Monti, s-a declarat "profund zguduit" si a precizat ca nu poate comenta mai pe larg din acest motiv.
Ulterior, acesta a revenit si a declarat ca respecta decizia Papei Benedict al XVI-lea, "imensa si neasteptata asa cum este": "Sunt sigur ca aceasta decizie a fost inspirata de vointa de a sluji Biserica pana la sfarsit".
Rabinul sef al Israelului a laudat abordarea inter-religioasa a Suveranului Pontif si i-a urat sanatate.
Presedintele francez, Francois Hollande, a descris decizia Papei drept "eminamente respectabila".
Arhiepiscopul de Canterbury a aratat, la randul sau, ca a aflat de decizia Papei cu inima "grea", insa il intelege pe deplin.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca are cel mai inalt respect fata de decizia Papei Benedict al XVI-lea de a se retrage din fruntea Bisericii Catolice.
"Daca insusi Papa si-a