Mulţi români au rămas perplecşi atunci când au aflat că guvernul britanic doreşte să îi împiedice să vină în Marea Britanie. La anul, prevederea privind restricțiile de muncă pentru bulgari şi români în Marea Britanie va fi ridicată, ceea ce va permite circulaţia liberă a circa 29 de milioane de oameni în întreaga Europă, în scop turistic sau pentru căutarea unui loc de muncă, scrie The Independent. Sursa: The Sun
La Bucureşti şi Sofia au apărut suspiciuni că situaţia de care se teme de fapt guvernul britanic- dar nu îndrăzneşte să spună - este o migraţie în masă a populaţiei rome din aceste ţări, cea mai marginalizată minoritate a Europei.
Jurnaliştii britanici au realizat un reportaj în cadrul unei comunităţi rome de lângă Cluj Napoca. Comunitatea din Pata Rât are puţine motive să se simtă legată de glie. Mulţi dintre membrii săi au fost mutaţi cu forţa de autorităţi acum doi ani.
Claudia este o femeie din comunitate. "Dacă nu suntem aceptaţi în ţara noastră, ce şansă avem să fim acceptaţi oriunde altundeva? Copiii şi mama mea sunt aici, aici m-am născut. Nu vrem decât să fim liberi să trăim şi să muncim. Vrem să stăm în România", a spus aceasta jurnaliştilor de la Independent.
Cu toate astea, alţi oameni din comunitate se gândesc să părăsească România.
Sora Claudiei, Elena, care locuieşte în aceleaşi condiţii, într-o casă în care dorm opt persoane într-o cameră spune că ar interesa-o condiţiile în care se poate trăi în străinătate.
"Dacă aş putea oferi condiţii mai bune de viaţă copiilor mei, atunci m-aş gândi să plec. Dacă ar exista vreo cale să scap de discriminare, desigur că aş face-o", a mai spus aceasta.
Elena a spus că s-a gândit să ceară azil politic în Marea Britanie. "Persoane din Spania, Brazilia, ne-au promis că ne vor ajuta după ce am fost strămutaţi. Dar nimeni nu a fă