PAPA BENEDICT al XVI-lea şi-a anunţat, luni, demisia începând cu 28 februarie, într-un discurs rostit în latină într-un consistoriu al Vaticanului, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, citat de AFP.
În baza actualului Cod de Drept Canonic, retragerea Papei devine imediat validă, la formulare, astfel că nu are nevoie de acceptul Colegiului Cardinalilor.
Motivul invocat de PAPA BENEDICT al XVI-lea a fost că nu mai are "forţele" necesare pentru a conduce Biserica Catolică din cauza vârstei sale, de 85 de ani
În istoria Bisericii Romano Catolice au mai existat retrageri ale papilor.
Ultimul Papă care s-a retras a fost Grigore al XII-lea, care a renunţat la papalitate la Consiliul de la Konstanz, din 1415, redevenind Cardinal. Aceasta se întâmpla în timpul schismei din Apus, când Biserica avea trei bărbaţi diferiţi ce pretindeau a fi Papi.
Un alt papă care s-a retras a fost Celestin al V-lea, ales în 1294, în circumstanţe neclare. După cinci luni, Celestin şi-a anunţat demisia în faţa Colegiului Cardinalilor, motivând că era prea bătrân, bolnav şi nepriceput pentru această sarcină.
În timpul reuniunii Colegiului Cardinalilor care l-a desemnat drept successor pe Bonifaciu al VIII-lea, unii dintre aceştia au susţinut că Celestin al V-lea a fost obligat să se retragă. Alţii au sugerat că legătura dintre Papa şi Biserică este ca uniunea maritală, ce nu poate fi dizolvată decât prin moarte.
Înintea lui Celestin al V-lea, au mai fost şi alţi Pontifi romani care s-au retras, în circumstanţe neclare.
În 653, Papa Martin I a fost arestat şi exilat de către împăratul bizantin. În aceste condiţii a fost succerdat de Papa Eugen I. Trei sute de ani mai târziu, în 964, la o lună de la numire, Papa Benedict al V-lea a fost destituit de împăratul german Otto I.
Mai sunt şi alţi Suverani Pontifi care s-au retras sau au