« M-a încîntat recent omagiul guvernului Ponta la adresa guvernului din care am făcut parte. » Cu ce vă ocupaţi în 2013?
Teodor Baconschi : 2012 a fost pentru mine atît de prost, încît am păşit în 2013 plin de optimism... Am în şantier patru proiecte complementare: îmi caut un job adecvat în sectorul privat, dezvolt Fundaţia Creştin Democrată, scriu o carte despre mandatul meu ca ministru de Externe şi voi începe, probabil, o emisiune de televiziune.
Cine/ ce anume v-a tăiat răsuflarea (de indignare, de încîntare...) în ultima vreme?
Teodor Baconschi : M-a încîntat recent omagiul guvernului Ponta la adresa guvernului din care am făcut parte: tot ceea ce USL a criticat cu ferocitate pînă anul trecut – controlul deficitului, limitarea cheltuielilor publice, gazele de şist, Roşia Montana, acordul cu FMI, regionalizarea, co-plata în sănătate şi multe altele – figurează acum în topul agendei, cel puţin ca intenţie. Cu practica e mai greu. Şi cu noua ploaie de taxe & impozite, puse în sarcina sectorului privat.
Ce întrebare nu vi s-a pus niciodată şi răspunsul era esenţial?
Teodor Baconschi : Cele mai inteligente întrebări nu ne vor fi puse niciodată ! Ne putem baza cel mult pe noi înşine şi pe recursul la clasici :) Ca să nu mă eschivez cu o butadă, voi spune ca nu m-a întrebat nimeni care a fost cea mai fascinantă personalitate întîlnită de-a lungul carierei mele diplomatice. Raspunsul e simplu: Papa Ioan Paul al II-lea.
Fragmente inedite din cartea pe care Teodor Baconschi o pregăteşte la editura Curtea Veche :Nu cred că forţa unui stat se reduce la proiecţia acesteia în termeni de hard power. Există şi puterea persuasiunii, jocul de sumă nulă, exploatarea promptă a unor circumstanţe schimbătoare. State medii, precum România, pot câştiga puncte şi fără arsenalul de F16 al Arabiei Saudite. Şi fără petrol. Sau fonduri de investiţii m