Lanţurile farmaceutice au monopolizat bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, acuză chiar preşedintele instituţiei, Mihai Copaci. Potrivit acestuia, trei lanţuri farmaceutice au monopolizat bugetul alocat decontării medicamentelor, acestea eliberând cele mai multe reţete medicale. Copaci susţine că vinovaţi de acest monopol s-ar face şi medicii, care îşi „dirijează” pacienţii.
Mihai Copaci suspectează existenţa unei colaborări între medicii de familie, cei specialişti şi firmele de medicamente. Asta în condiţiile în care farmaciile independente abia mai fac faţă datoriilor, multe dintre ele fiind nevoite să vândă licenţa către lanţurile de farmacii. „Analizând consumul de medicamente pe Vrancea, sunt farmaciile din lanţuri care în luna decembrie (2012-n.r.) au eliberat medicamente în valoare de aproximativ jumătate din fondul lunar alocat de CAS Vrancea consumului de medicamente. Cred că există o dirijare a acestor pacienţi către lanţurile de farmacii“, a declarat Mihai Copaci.
Potrivit informaţiilor oferite de preşedintele CAS, primele trei locuri în ceea ce priveşte eliberarea de medicamente în judeţul nostru sunt ocupate de către lanţurile farmaceutice Sensiblu, Catena şi Ropharma. În luna decembrie 2012, Sensiblu a eliberat 3.634 reţete în valoare de 1,146 milioane lei, Ropharma a eliberat 1.937 de reţete în valoare de 454.182 lei, iar Catena a eliberat 4.296 de reţete în valoare de 658.488 lei.
În ultimul an, patru farmacii independente s-au închis, ele fuzionând cu lanţurile farmaceutice.
Controale inopinate în farmacii
Mihai Copaci susţine că vrea să prevină „expansiunea“ acestor lanţuri farmaceutice, prin efectuarea unor controale inopinate, în colaborare cu ANAF. Copaci are de gând să discute şi cu conducerea Colegiului Medicilor, pentru ca medicii să nu îi mai direcţioneze pe pacienţi