„Recenta interzicere a cailor şi căruţelor pe şoselele principale din România a generat o creştere masivă a numărului de cai trimişi la abator. Chiar dacă românii au reţineri din ce în ce mai mari de a consuma ei înşişi carne de cal, România produce încă uriaşe cantităţi – circa 14.000 de tone pe an – în principal pentru export”, scrie cotidianul britanic „Daily Mail”.
Cotidianul britanic a facut un reportaj în judeţul Teleorman, unde se află abatorul Cicalex. Ziarul face o descriere a animalelor din satele din jurul abatorului, care „ ajung pe farfuriile britanicilor”. Generând un scandal care ia amploare. „Plin de noroi şi legat cu o funie într-o curte mică a unei ferme dărăpănate se aflăunuldin zecile de mii de cai care urmează să fie sacrificaţi în România în fiecare an, pentru carne. Iapa Sabarel, în vârsta de şapte ani, va fi vândută abatorului din apropiere atunci când nu va mai putea sa tragă la căruţă. Când nu e folosită pentru transportul utilajelor agricole, este ţinută legată, într-un grajd întunecos, plin de noroi”, scrie publicaţia britanică.
În apropiere se află o scroafă cu şase purceluşi, iar găini, raţe şi curcani aleargă în toate părţile în curtea plină de noroi. Caşi ei, Sabarel va sfârşi măcelărită pentru carne. Mama ei a sfîrşit în acest fel acum doi ani, când a devenit prea bătrână pentru a foi folositoare. Aşa aramai scrie „Daily Mail”. Proprietarul iepei povesteşte jurnaliştilor britanici cât de grea este viaţa la sat în România şi cum aceasta nu lasă loc pentru sentimentalism. Ion, în vârstă de 45 de ani,din satul apune că a mai avut o iapă, pe care a vândut-o unor ţigani, pentru că era prea bătrână şi că toţi caii sfârşesc la abatorul din vecinătate.
Un cal vândut pentru carne în România costă circa 100 de lire (5 milioane de lei), adesea chiar mai puţin.
Abatorul Cicalex (din apropiere de Alexandria) a