La fiecare câteva milioane de ani, pe Pământ se trezeşte un supervulcan. Nu unul oarecare, ci un "gargantua" de vulcan care poate erupe continuu pentru mii de ani.
Cenuşa şi gazele vulcanice produse de aceşti vulcani pot „mătura” viaţa pe suprafeţe întinse de pe Terra. Michael Thorne, seismolog la Universitatea din Utah explică unele dintre scenariile care ar putea produce aceste erupţii, scrie npr.org.
Potrivit acestuia, undele seismice pot indica ce se petrece la 3.000 de kilometri sub scoarţa Pământului, acolo unde inima planetei se întâlneşte cu mantaua.
Thorne a studiat două aglomerări de rocă situate la graniţa dintre nucleul şi mantaua Pământului. Una dintre ele este situată sub Oceanul Pacific iar cealaltă sub Africa.
Deşi oamenii de ştiinţă aflaseră de ele în urmă cu 20 de ani, Thorne a fost cel care a observat ceva deosebit.
„Cred că este primul studiu care demonstrează că aceste aglomerări se mişcă”, a declarat Thorne.
În opinia seismologului, aglomerarea de rocă de sub Pacific este formată din două părţi care se împing reciproc. Acolo unde ele se întâlnesc se formează o „băltoacă”.
„Îi spunem «băltoacă» de material parţial topit. Dar trebuie să vă imaginaţi că este foarte mare. Cea pe care am descoperit-o are o magnitudine de 10 ori mai mare decât oricare alta observată până acum”, a explicat Thorne.
Mai exact, „băltoacă” este de mărimea Floridei, iar specialistul spune că mai există şi alte astfel de „băltoace”, mai mici, la marginea aglomerărilor.
Potrivit specialiştilor, există posibilitatea ca aceste „băltoace” să reprezinte un fel de rădăcină ce ar putea alimenta super vulcanii. Un astfel de exemplu este super vulcanul Yellowstone, care a erupt de 3 ori în ultimele 2 milioane de ani.
Cu toate acestea, Thorne susţine că acest proces int