Incidentul falsei lasagna de „vită” relevă dedesubturile unei afaceri profi tabile, consimţită tacit de francezi şi britanici deopotrivă
Primele indicii ale anchetelor realizate în scandalul cărnii de cal, prezentată pe rafturile din Marea Britanie drept vită, scot la iveală un întreg circuit al ilegalităţilor, unele aflându- se chiar pe teritoriul britanic.
O reţea cu „tentacule” în toată Europa
Până ca lasagna din carne de cal (suspectată că ar fi de provenienţă românească), comercializată de firma britanică Findus, să ajungă în supermarketurile din Regatul Unit cu eticheta „carne de vită”, materia primă a fost „rotită” prin mai multe ţări din Europa, cu ajutorul unor acte falsificate. O spune Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, care crede că românii nu au nici un amestec în toată povestea.
„Există numai două abatoare la noi, care fac comerţ intracomunitar. Orice cumpărător primeşte un act cu ştampila de abator, număr de înregistrare şi ţara de origine. Dacă furnizorul francez vine cu această dovadă, într-adevăr, noi avem o problemă. Dar până acum s-a ferit să o facă”, este interpretarea lui Minea în privinţa declaraţiilor făcute de Barthélémy Aguerre, proprietarul Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus. SCANDALUL cărnii de cal. Cum a ajuns ROMÂNIA pe filiera mafiei italiane și poloneze. PLUS reacția autorităților române
Potrivit agenţiei de presă France Press, acesta ar fi anunţat, sâmbătă, că va da în judecată producătorul român de la care a achiziţionat la rândul său, materia primă, dar a refuzat să ofere şi numele acestuia. În România, gafa francezilor ar fi taxată extrem de scump, arată Sorin Minea, subliniind că unui furnizor cu ştate vechi în branşă i-ar fi fost imposibil să confunde cele două soiuri de carne. „La noi, firma era desfiinţată a doua zi. Ei însă au cumpărat carnea de la ter