Polonia, cea mai mare economie din Europa de Sud-Est, a negociat pentru perioada 2014-2020 alocări de 106 miliarde de euro, ceea ce echivalează cu 2.800 de euro pe cap de locuitor, şi este astfel cel mai mare câştigător din regiune în negocierile pentru bugetul pe termen lung al UE. România va primi 40 miliarde euro, sau 2.100 de euro per capita, în timp ce Bulgariei îi vor reveni 15 miliarde de euro, sau 2.030 euro per capita.
Polonia, singurul stat din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei economice mondiale, va primi 72 miliarde euro în fonduri de coeziune, care vor fi folosite în principal pentru proiecte de infrastructură, şi 28,5 miliarde euro pentru politica agricolă comună, scrie publicaţia online thenews.pl.
"Aceasta este una dintre cele mai fericite zile din viaţa mea", a declarat premierul polonez Donald Tusk după summitul UE de joi şi vineri. Deşi bugetul pentru 2014-2020 este cu 38 miliarde euro mai redus în termeni reali comparativ cu exerciţiul pentru cei şapte ani anteriori, Polonia va primi cu patru miliarde de euro mai mult.
"Am primit 102 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, iar acum ne revin 106 miliarde euro", a mai spus Tusk. Din cel mai mare beneficiar al fondurilor de la bugetul UE, Polonia va deveni, probabil, contributor net din 2020, pe măsură ce economia se dezvoltă.
Preşedintele Bronislaw Komorowski a descris negocierile pentru buget ca fiind "ultima mare oportunitate de a accelera dezvoltarea şi de a reduce decalajul avut faţă de ţările mai dezvoltate".
"În schimb trebuie să fim disciplinaţi şi să nu cheltuim bani pe consum, ci pe proiecte de dezvoltare", a spus preşedintele.
Bulgaria va primi în total 15 miliarde euro, din care şapte miliarde euro sunt fonduri de coeziune, potrivit Novinite. Cifra include o creştere de 1,5 miliarde euro a fondurilor destinate agriculturii şi 260 milia