Premierul Victor Ponta a declarat luni că România are tot interesul să fie identificaţi şi sancţionaţi vinovaţii în cazul exportului de carne de cal, arătând însă că ţara noastră nu este vinovată şi nu trebuie să fie “suspectul de serviciu”.
Premierul a cerut ca orice fel de suspiciune “să fie lămurită astăzi şi în zilele următoare”. “Este în interesul României să se afle unde s-a produs frauda, cine este vinovat şi să se aplice sancţiuni drastice”, a spus Ponta, la Ministerul Agriculturii, precizând că este o problemă de fraudă. El a vorbit de tendinţa de a se arunca vina asupra statelor care au aderat recent la UE, lucru care, după cum a afirmat premierul, îl supără.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că nu există probe sau indicii că falsul privind etichetarea cărnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul României. ‘Nu există niciun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România, la unităţi sau pe teritoriul României”, a spus Constantin, transmite Agerpres. În România există 35 de abatoare autorizate pentru sacrificare cabaline, însă, potrivit afirmaţiilor ministrului Agriculturii, doar două unităţi au fost anunţate de partea franceză ca posibil implicate, o unitate din Botoşani şi una din Braşov.
Autorităţile române au colaborat bine cu Comisia Europeană în scandalul iscat în legătură cu carnea de cal, iar până în momentul de faţă CE nu are date care să incrimineze un stat membru sau altul, a declarat, luni, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. ‘Din informaţiile pe care le deţin în acest moment, autorităţile române au colaborat bine cu Comisia Europeană în scandalul iscat privind carnea de cal, iar acum prelucrează datele obişnuite de la autorităţile veterinare. Până în momentul de faţă, CE nu are date care să incri