'Degeaba a obţinut România 22 mld. euro pentru fonduri structurale din bugetul UE pentru 2014-2020, faţă de 20 mld. euro în exerciţiul financiar anterior, dacă va pierde iarăşi trei sferturi. Noroc cu agricultura.
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au schimbat o serie de ironii unul la adresa altuia după summit-ul UE cu privire la cât de bună a fost negocierea pentru bugetul de la UE 2014-2020, fără însă să ţină cont că sunt ambii responsabili de atragerea a doar 12% din actualul buget alocat României pe fonduri structurale.
Cel mai optimist, absorbţia pe fonduri structurale va ajunge la 25% până în 2015 pentru actualul exerciţiu financiar, iar dacă se va păstra acest grad redus, România va pierde alte 16,5 mld. euro din fondurile structurale din exerciţiul financiar ulterior, adică trei sferturi din cele 21,8 mld. euro cu care s-a întors preşedintele de la Bruxelles. Noroc cu agricultura unde gradul de absorbţie este deja 50% şi va ajunge probabil la 70-80%, deci şi în exerciţiul financiar 2014-2020 aici vor intra sigur bani.
Sunteţi siguri că aţi putea/vrea să plătiţi preţul unui curs liber?
Preşedintele a dat ieri chiar ca exemplu fondurile pentru Transporturi unde rata de absorbţie este de 6,4% pentru 2007-2013, fără să amintească că aceste lucruri s-au petrecut în mandatul său de preşedinte, în vreme ce în fruntea ministerului s-au aflat în majoritatea anilor acestei perioade miniştri de la PDL, partidul şefului statului (Dobre, Berceanu, Boagiu).
România va primi în exerciţiul financiar viitor 39,8 mld. euro (fonduri structurale şi pentru agricultură), iar Polonia 106 mld. euro, ceea ce per capita înseamnă cu 25% mai puţin. În aceste condiţii, rezultatul summit-ului UE de săptămâna trecută unde a adoptat bugetul viitor este un eşec sau un succes? Răspunsul a