Gestul papei este motivat de probleme de sănătate. Credincioșii din Dieceza de Iași sunt invitați să se roage pentru alegerea noului papă.
Luni, 11 februarie, credincioșii romano-catolici din întreaga lume au fost luați prin surprindere de un anunț făcut de Vatican. Papa Benedict al XVI-lea (foto) a anunțat că va părăsi pontificatul, începând cu data de 28 februarie, din cauza problemelor de sănătate. Decizia este una istorică, având în vedere că ultimul astfel de gest făcut de un papă a avut loc acum aproape 600 de ani. Benedict al XVI-lea a fost ales papă în iulie 2005, după moartea Fericitului Papa Ioan Paul al II-lea, care avea 85 de ani. A fost primul papă german după 482 de ani, iar acum, și el ajuns la vârsta de 85 de ani, a decis să se retragă din cauza problemelor de sănătate.
“Canoanele Bisericii Romano-Catolice prevăd că funcția de papă se pierde prin deces ori prin renunțarea la pontificat, deci nu este un lucru neobișnuit. După renunțarea la pontificat a papei, care va intra în vigoare pe 28 februarie, va urma o așa-numită perioadă de vacanță a Scaunului Papal. Apoi, va urma convocarea Consistoriului, adică adunarea cardinalilor, care se vor reuni pentru a alege viitorul papă. În tot acest timp, credincioșii romano-catolici sunt invitați să se roage pentru ca Dumnezeu să le dea înțelepciune cardinalilor în alegerea pe care o fac“, a precizat părintele Cornel Cadar, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.
Istoria Bisericii Romano-Catolice mai consemnează câteva astfel de decizii. Primul papă care a renunțat la pontificat a fost Sfântul Papă Porțian, în anul 260. Întrucât a fost exilat să lucreze într-o mină de sare, el a ales să renunțe la poziția de papă. În 537, Sfântul Papă Silveriu a fost capturat de către împărăteasa Teodora și a fost forțat să renunțe la pontificat. În anul 649, Sfântul Papă Martin